Home EVCharge Total Energies

Kan de werkgever de oplaadkosten voor thuis laten terugbetalen?

3 Jan 2024

Ja, werkgevers kunnen de kosten voor het thuis opladen van elektrische voertuigen van werknemers vergoeden. Daarvoor kan de werkgever hen een thuislaadpunt bezorgen om de terugbetaling van de verbruikte elektriciteit te vergemakkelijken.

Charge@Home

Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers elektrische voertuigen aan. De elektrificatie van het wagenpark helpt de ecologische voetafdruk van organisaties verkleinen. Bovendien zijn werknemers momenteel oprecht geïnteresseerd om voor deze auto's te kiezen.

Sinds juli zijn er nieuwe regels voor fiscale aftrekbaarheid ingevoerd, waardoor elektrische auto's nog aantrekkelijker worden.

Thuis opladen en terugbetaling van de kosten

Met de overstap naar elektrische bedrijfswagens zijn er nieuwe vragen ontstaan. Al snel rees de vraag of de thuislaadkosten worden terugbetaald.

Wanneer een werkgever een voertuig met verbrandingsmotor ter beschikking stelde, leverde hij vaak een tankkaart. Dat betekende dat je je auto kon voltanken binnen de grenzen die met je werkgever waren afgesproken. Het voordeel van een elektrisch voertuig is echter dat het thuis kan worden opgeladen. Kunnen oplaadkosten dan door de werkgever terugbetaald worden? Indien ja, hoe dan precies?

Ja, de kosten voor thuis opladen kunnen worden terugbetaald.

Eind maart publiceerde de belastingdienst een voorafgaand besluit om deze kwestie te verduidelijken.

Dat besluit stelt vast dat de werkgever inderdaad de elektriciteitskosten voor het opladen van het voertuig kan vergoeden. Bovendien vormen de kosten voor het herladen geen bijkomend voordeel van alle aard (VAA). Deze terugbetalingen maken deel uit van het belastbaar voordeel verbonden aan de auto. Het belastingstelsel is daarom hetzelfde als dat van een bedrijfswagen met tankkaart.

Terbeschikkingstelling van een oplaadpunt en herlaadkaart

Om de kosten van het thuis opladen te vergoeden, heeft TotalEnergies een oplossing ontwikkeld met oplaadpunten die bij de werknemers thuis geïnstalleerd kunnen worden. Zo'n oplaadpunt werkt met een laadkaart, waarmee werknemers ook op andere locaties kunnen opladen, wanneer ze onderweg of aan het werk zijn.

Om de terugbetaling te laten plaatsvinden, zoals bepaald door de belastingdienst, moeten de elektriciteitskosten die verband houden met het opladen van de bedrijfswagen kunnen worden onderscheiden van andere elektriciteitskosten. Daarom zijn de thuislaadstations die TotalEnergies aanbiedt uitgerust met een specifiek communicatiesysteem dat de werkgever vertelt hoeveel elektriciteit er bij de werknemer thuis wordt gebruikt om op te laden.

Tegen welk tarief worden de elektriciteitskosten terugbetaald?

Om werknemers te vergoeden voor de kosten van thuis opladen, is het ook nodig om het juiste tarief te bepalen waartegen elektriciteit wordt vergoed. Daarom moet de werknemer periodiek (ten minste eenmaal per jaar) de werkelijke elektriciteitsprijs doorgeven op basis van zijn energiecontract.

Als onderdeel van de Charge@Home-oplossing registreert het oplaadpunt het verbruik van de auto. De informatie wordt door de leverancier van het oplaadpunt doorgegeven aan de werkgever. Deze laatste vergoedt de werknemer maandelijks voor het verbruik, volgens het vastgestelde tarief. Tot slot stuurt de leverancier van het oplaadpunt de werkgever een maandelijkse factuur met alle terugbetaalde bedragen.

Als de prijs van elektriciteit variabel is, wordt een (gewogen) gemiddelde prijs bepaald op basis van de afrekening van de werknemer. Overschotten of tekorten met betrekking tot eerdere terugbetalingen worden verrekend in de volgende termijn.

De oplossing van totalenergies voor thuis opladen voor werknemers vereenvoudigt het administratief beheer van de terugbetalingskosten gelinkt aan het thuis opladen.

Ontdek onze laatste blogs

Blog

MVO-beheer: TotalEnergies wordt beloond voor zijn inzet!

Blog

Nieuwe laadpunten in Wallonië

Blog

Klantgetuigenis – Effia België