Home EVCharge Total Energies

Een oplaadpunt installeren bij je werknemers thuis: praktische vragen

8 Jan 2024

Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers elektrische voertuigen aan. Om het leven gemakkelijker te maken, kunnen werkgevers ook een thuislaadpunt voorzien. Dit artikel gaat in op een aantal praktische vragen rond dat initiatief.

Charge@Work: een slimme laadinfrastructuur op sites van bedrijven

Een van de grote voordelen van elektrische auto's is dat ze thuis kunnen worden opgeladen.

Wanneer een bedrijf een elektrische bedrijfswagen ter beschikking stelt, kan het ook een oplaadpunt installeren bij de werknemers thuis.

Met die gedachte in het achterhoofd heeft TotalEnergies oplossingen ontwikkeld die het gemakkelijker maken om elektrische bedrijfswagens thuis op te laden en het bedrijf de oplaadkosten te laten betalen .

Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Biedt de installatie van een oplaadpunt een voordeel van alle aard.

Zoals we in een vorig artikel hebben besproken, vormt de installatie van een oplaadpunt door een werkgever bij de woning van de werknemer geen bijkomend voordeel van alle aard. Met andere woorden, het ter beschikking stellen van het oplaadpunt en de terugbetaling van de oplaadkosten zijn inbegrepen in het voordeel van alle aard dat verbonden is aan het voertuig.

Wat gebeurt er als de laadinfrastructuur wordt overgedragen aan de werknemer?

Het is mogelijk om het oplaadpunt over te dragen aan de werknemer, bijvoorbeeld aan het einde van een contract.

Op dit niveau moeten we rekening houden met de mogelijke belastingen in verband met een voordeel van alle aard, gebaseerd op de restwaarde van het oplaadpunt op het moment van de overdracht.

Kan het bedrijf de kosten voor de terugbetaling van de elektriciteit aftrekken?

Als je een werkgever bent die onderworpen is aan vennootschapsbelasting, kunnen de kosten van een oplaadkaart of de terugbetaling van de elektriciteit die verbruikt wordt door het oplaadpunt dat bij je thuis geïnstalleerd is, beschouwd worden als aftrekbare bedrijfskosten.

Merk op dat aftrekbare kosten alleen betrekking kunnen hebben op de kosten van de elektriciteit die wordt gebruikt om de ter beschikking gestelde bedrijfswagen op te laden.

De kosten voor het controleren van de installatie van een oplaadpunt bij de werknemer kunnen ook worden beschouwd als aftrekbare bedrijfskosten.

Welke btw-regeling geldt voor de terugbetaling van oplaadkosten?

De btw-regels zijn dezelfde als voor bedrijfswagens die op brandstof rijden.

Het btw-stelsel verschilt naargelang het type verplaatsing om te bepalen wat het belastingstelsel van de terugbetaling is. Verplaatsingen kunnen als volgt worden onderscheiden:

Professionele verplaatsingen;

Woon-werkverplaatsingen;

Zuivere privéverplaatsingen.

Ontdek onze blog

Blog

TotalEnergies opent allereerste EV-hub in Waalse bedrijvenzone